ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΟΥΣ: ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΣΧΕΤΙΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΜΑΣΤΟΥ

femalehandsholdingbreastcancerpinkribbon

Ολοένα περισσότερα δεδομένα αναδεικνύουν την πιθανή σύνδεση μεταξύ του καρκίνου του μαστού και του θυρεοειδικού καρκίνου. Πιο συγκεκριμένα, ο κίνδυνος για ανάπτυξη καρκίνου του θυρεοειδούς είναι  αυξημένος σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού και αντίστροφα γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη καρκίνου του μαστού. Επίσης, υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν την συσχέτιση του καρκίνου του μαστού και με άλλες διαταραχές της θυρεοειδικής λειτουργίας (πέραν του καρκίνου θυρεοειδούς). Ωστόσο, αυτές οι παρατηρήσεις αφενός δεν αποδεικνύουν την αιτιολογική σχέση μεταξύ των δύο καρκίνων και αφετέρου δεν σημαίνουν ότι όσοι έχουν έναν από αυτούς τους καρκίνους είναι βέβαιο ότι θα αναπτύξουν και τον άλλο καρκίνο.

Μια πρόσφατη μετα-ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια γυναίκα που είχε προηγουμένως αναπτύξει καρκίνο μαστού είναι 1,5 φορές πιο πιθανό να αναπτύξει μεταγενέστερα καρκίνο στον θυρεοειδή αδένα και αντίστροφα μια γυναίκα με προηγούμενο ιστορικό καρκίνου θυρεοειδούς έχει 1,18 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξει καρκίνο στον μαστό.

Νεότερες δημοσιεύσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτή τη συσχέτιση και να δώσουν τροφή σε νέες μελέτες για την ανεύρεση των μηχανισμών που συνδέουν τον καρκίνο του θυρεοειδούς με τον καρκίνο του μαστού. Ένα πρόσφατο άρθρο αναλύει τους πιθανούς κοινούς παθογενετικούς μηχανισμούς (Links between Breast and Thyroid Cancer: Hormones, Genetic Susceptibility and Medical Interventions. Cancers 2022, 14(20), 511).Παρόλο που δεν είναι σαφής η εξήγηση της συσχέτισης μεταξύ των δύο καρκίνων, υπάρχουν κάποιοι πιθανοί ενοχοποιούμενοι παράγοντες ως κοινοί παρονομαστές και των δύο καρκίνων , όπως η ακτινοθεραπεία που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου του μαστού, γενετικοί παράγοντες, παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής (κακή διατροφή, καθιστική ζωή, παχυσαρκία).

Οι γυναίκες με ιστορικό καρκίνου του μαστού θα πρέπει να καθοδηγούνται από τον Ενδοκρινολόγο τους σχετικά με την αναγκαιότητα του προληπτικού ελέγχου του θυρεοειδούς. Στην ενδοκρινολογική εκτίμηση πάντοτε βαρύνει ιδιαιτέρως η παρουσία και άλλων επιβαρυντικών παραγόντων, όπως το οικογενειακό ιστορικό.