ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΑ HASHIMOTO

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας ενδοκρινής αδένας σχήματος πεταλούδας που βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος του λαιμού. Παράγει τις θυρεοειδικές ορμόνες που συμμετέχουν σχεδόν σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού, όπως η πέψη, ο μεταβολισμός, η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, οι πνευματικές λειτουργίες, η ανάπτυξη στα παιδιά, η καρδιακή λειτουργία, η λειτουργία των μυών του σώματος.

Η Θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια αυτοάνοση πάθηση, κατά την οποία το ανοσολογικό μας σύστημα παύει να αναγνωρίζει τον θυρεοειδή αδένα ως τμήμα του σώματός του και «επιτίθεται» σ’ αυτόν οδηγώντας σε φλεγμονή και σταδιακά σε καταστροφή του θυρεοειδούς.

Η Θυρεοειδίτιδα Hashimoto, γνωστή και ως Χρόνια Λεμφοκυτταρική Θυρεοειδίτιδα ή Αυτοάνοση Θυρεοειδίτιδα, είναι  η συχνότερη πάθηση του θυρεοειδούς και το συχνότερο αίτιο υποθυρεοειδισμού. Επίσης, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές στη δομή του αδένα, δηλαδή διόγκωση του θυρεοειδούς (βρογχοκήλη) ή/και εμφάνιση όζων, δηλαδή δομικών αλλοιώσεων που μπορεί να είναι συμπαγείς ή να περιέχουν υγρό.

Η Θυρεοειδίτιδα Hashimoto μπορεί να παραμένει για μεγάλο διάστημα ασυμπτωματική ή με ήπια συμπτώματα. Όταν υπάρχουν συμπτώματα, αυτά σχετίζονται με τον υποθυρεοειδισμό ή με την διόγκωση του θυρεοειδούς. Πιο συγκεκριμένα, ο υποθυρεοειδισμός προκαλεί πληθώρα συμπτωμάτων ή σημείων, όπως εύκολη κόπωση, δυσανεξία στο ψυχρό, τάση για κατακράτηση υγρών- οιδήματα, ξηρό δέρμα, τριχόπτωση,  διαταραχές του κύκλου, αλλαγές του ψυχισμού, πόνο στις αρθρώσεις, αλλαγές στην καρδιακή λειτουργία ή την αρτηριακή πίεση. Από την άλλη πλευρά, η διόγκωση του θυρεοειδούς μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα ξένου σώματος στο λαιμό ή όταν η βρογχοκήλη είναι μεγάλη, μπορεί να προκαλεί πιεστικά φαινόμενα, όπως βήχα, δύσπνοια κυρίως σε κατακλιμένη θέση, βράγχος φωνής, δυσκολία στην κατάποση.

Για την θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα εξής:

  • Είναι συχνή πάθηση, δεδομένου ότι προσβάλλει 5% του γενικού πληθυσμού, ποσοστό που είναι υψηλότερο σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.
  • Εμφανίζει κληρονομική προδιάθεση και συνεπώς εμφανίζεται συχνότερα σε ένα άτομο, όταν πάσχουν οι γονείς του.
  • Όταν υπάρχει υποθυρεοειδισμός, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα ζωής, τον εμμηνορρυσιακό κύκλο, το σωματικό βάρος (συνήθως μικρές μεταβολές), πιθανόν τη γονιμότητα και πλειάδα άλλων λειτουργιών.
  • Μπορεί να συνυπάρχει με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα. Πιο συγκεκριμένα, θα πρέπει να γίνεται έλεγχος για θυρεοειδίτιδα Hashimoto σε άτομα με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, Κοιλιοκάκη και άλλες αυτοάνοσες παθήσεις. Αντίστροφα, στα άτομα με Θ. Hashimoto μπορεί να εμφανίζονται συχνότερα άλλες αυτοάνοσες παθήσεις και κυρίως η αυτοάνοση ατροφική γαστρίτιδα που συνδέεται με δυσαπορρόφηση, αναιμία και ανεπάρκεια βιταμίνης Β12.
  • Οι γυναίκες με Θ.Hashimoto μπορεί να παρουσιάσουν διαταραχές της θυρεοειδικής λειτουργίας κατά την κύηση ή μετά τον τοκετό.
  • H Θυρεοειδίτιδα Hashimoto είναι μια συχνή πάθηση, που χρήζει παρακολούθησης από Ενδοκρινολόγο για τον τακτικό έλεγχο των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών αλλά και της δομής του θυρεοειδούς αδένα.